Szárazépítészet – gipszkarton és gipszrost lapokkal

A gipszkarton

gipszkarton-ar-szarazepiteszet-001A szárazépítészet legelterjedtebb eleme a gipszkarton

A gipszkarton gyors építőanyag, ami azt jelenti, hogy nincs szükség folyékony kötőanyagra, a rögzítés csavarokkal és profilokkal történik, ami azonnali szilárdságot kölcsönöz az elkészített elemnek, tehát a használatba vétel hamar megtörténhet. A gipszkartonozás, mint eljárás minimális törmelékkel, kosszal jár, aminek minden tulajdonos örül.

A gipszkarton lap gipszből, apróra vágott papírból, perlitből és még egyéb hozzáadott anyagokból áll.

A gipszkarton váz anyaga acél, erre kerül rá maga a gipszkarton lap, így az építőanyag igen könnyű.

 

Gipszkarton alkalmazás

gipszkarton-ar-szarazepiteszet-002A gipszkarton alkalmazható szerelt válaszfalakhoz, álmennyezetekhez, tetőtér beépítésekhez, előtétfalakhoz vagy szárazvakolat készítéséhez. A szerkezetek - megfelelő szaktervezés mellett –az esztétikai követelményeken kívül hő-, ill. hangszigetelési, valamint fokozott tűzvédelmi igényeket is kielégítenek, például tűzálló gipszkarton.

A gipszkarton falat csupán glettelni kell, és a glett száradása után azonnal festhető vagy burkolható.

Egyre többen ismerik fel a gipszkartonozás, mint szárazépítészeti eljárás előnyeit. Kedvező tulajdonságai miatt már hazánkban is egyre elterjedtebb építési és burkolási forma.

 

A gipszkarton előnyei téglával szemben:

Segítségével méretpontos, sima felület hozható létre. Könnyű, a szállítási költség alacsony, nincs szükség raktározásra, ezért költségmegtakarítást lehet vele elérni. Kis súlya miatt az acél alapszerkezettel együtt is a födémet csak minimálisan terheli, ezért tetőtér beépítés esetén szinte az egyetlen lehetőség. Használata egyszerű, az építés során alig keletkezik hulladék, az építési költségek átlagosan 20%-kal alacsonyabbak a hagyományos technológiához képest. Ráadásul a falszerkezet vékonyabb, mint a vakolt téglafal, így nagyobb a lakás hasznos alapterülete, mégis kiváló a hangszigetelő képessége. A vezetéképítéshez nem kell falat vésni, javítani, könnyen szerelhető. A horganyzott acél szerkezet tartós, jó teherbíró. Szükség esetén egyszerűen bővíthető, mellé- vagy akár ráépítéssel. Nincsenek kötött méretek vagy formák, így bármilyen szögletes vagy íves forma kialakítható gipszkartonból. Ha otthona dekorációját rejtett világítással vagy boltívvel, esetleg trükkös takarásokkal, ívekkel álmodta meg, akkor a gipszkarton lesz a megfelelő anyag, mert ezzel könnyedén és hatékonyan lehet megvalósítani elképzeléseit.

gipszkarton-ar-szarazepiteszet-003 

Gombák, rovarok, rágcsálók ellen védett. Folyamatosan építhető, nincs száradási idő, mint a téglafalnál. Az építéshez alig van szükség vízre. Amíg a hagyományos módon akár hetekig is eltarthat az átalakítás, addig a gipszkartonozás segítségével egy-két nap alatt komplett belső terek alakíthatók át úgy, hogy nem is lesz felismerhető a korábbi kialakítás. A normál változaton kívül létezik tűzálló gipszkarton lap és vízálló gipszkarton lap vagy más néven impregnált gipszkarton lap kivitel is, így felhasználási területe szinte korlátlan. Nem utolsó sorban környezetbarát, hiszen egyszerűen újrahasznosítható, ezzel szemben a tégla és beton törmelék hasznosítása nem egyszerűen megoldott.

gipszkarton-ar-szarazepiteszet-004

Összességében növeli a lakás komfortfokozatát, otthonosabb és melegebb érzést biztosít, melyben egész családja jól érzi magát.

Álmennyezetek és tetőtér beépítések gipszkarton felhasználással

A gipszkarton álmennyezetek a födém modern, gyors és tiszta takarását teszik, lehetővé. Hang- és hőszigetelő anyag beépítése esetén ezen értékek javítása mellett a vezetékek elrejtésének előnyét is nyújtják.

 

gipszkarton-ar-szarazepiteszet-005a gipszkarton alkalmazásának előnyei:

  • Belmagasság csökkentése = fűtési költség megtakarítása
  • Vezetékek, gépészeti csövek és szellőző csatornák eltakarása
  • Nyers födém léghangszigetelésének javítása
  • Tűzgátlás javítása

Álmennyezetet vagy tetőtéri burkolatot fa- vagy fémvázra lehet szerelni. Faváz esetén szárított, egyenes, csomó- és vetemedésmentes anyagot szabad csak alkalmazni. A fémváz UD gipszkarton profilokkal szegélyezett CD gipszkarton mennyezeti profilokból áll. A födémhez való rögzítését kis szerelési távolságnál direkt gipszkarton függesztőkkel vagy akusztikus gipszkarton lengőkengyelekkel, nagyobb szerelési távolságnál függesztő pálcás vagy sasszeggel biztosított nóniusz függesztőkkel lehet megoldani. Tűz gátló vagy fokozottan terhelt álmennyezet esetén csak nóniusz függesztést szabad alkalmazni. Tetőtér beépítése esetén vagy fűtött és fűtetlen légterek közötti álmennyezet esetén a belső oldali párazárásról gondoskodni kell.

gipszkarton-ar-szarazepiteszet-006

 

Gipszkarton válaszfalak

A gipszkarton válaszfalakhoz alkalmazott vízszintes - UW gipszkarton profil és függőleges - CW gipszkarton profil tartóprofiljaink a szabványos 50, 75 és 100 mm-es méretben készülnek. A gipszkarton szerkezeteket szilárd, száraz és fagymentes aljzatra kell építeni. A falak vázszerkezete tartóprofilokból (UW) és a lapok közvetlen rögzítésére szolgáló szerelőprofilokból (CW) áll. Az UW-profilt 80 cm-enként kell az aljzathoz rögzíteni, az ebbe beleállított függőleges CW-profilok kiosztása az alkalmazott gipszkarton lap szélessége alapján 600, illetve 625 mm vagy ennél sűrűbb. Ezt a falmagasságtól, a használati helytől és a fal terhelésétől függően a vonatkozó előírások figyelemben tartásával (pl. vizesblokkokban szerelvények elhelyezésekor) esetenként még sűríteni kell. Az UW profilok alatt akusztikai okokból a fal-, födém- és padlókapcsolatokat egy oldalon öntapadós csatlakozó szivacscsíkkal kell ellátni. A gipszkarton válaszfalak fokozott hő- és hangszigetelését a profilok közé elhelyezett szálas szigetelőanyaggal lehet elérni, amit teljes felületen és lecsúszásmentesen kell elhelyezni, a váz teljes keresztmetszetét kitöltve. A gipszkarton vagy gipszrost lapok rögzítése a függőleges vázhoz történik úgynevezett fél lap eltolással, vagyis az egyik oldalon egész lappal (120, 125 cm), míg a másik oldalon fél lappal (60, 62,5 cm) kezdünk.

gipszkarton-ar-szarazepiteszet-007

A lapokat önmetsző gyorscsavarokkal kell rögzíteni. A csavarátmérő 3,5 mm. A csavar hosszát úgy kell megválasztani, hogy a fémvázba min. 10 mm, favázba min. 20 mm mélyen behajtható legyen. A csavartávolság függőleges szerkezeten max. 25 cm, mennyezeten max. 17 cm. A csavartengely a gipszkarton lap papírral fedett élétől min. 10 mm, a vágott élétől min. 15 mm. A lapokat rögzítéskor szilárdan a tartószerkezethez kell nyomni. A többletfeszültségek elkerülésére a lapokat középtől a szélek felé haladva kell felcsavarozni. A csavarfejet a gipszkarton lap síkjánál mélyebbre kell behajtani úgy, hogy a csavar feje ne szakítsa át a kartont.

gipszkarton-ar-szarazepiteszet-008 

Gipszkarton előtétfalak

gipszkarton-ar-szarazepiteszet-009Az előtétfalak szilárd hátfalhoz direkt módon, vagy a hátfal előtt futtatva önálló falként készülnek. A vázuk készülhet faanyagú lécvázból vagy fémvázból. A hátfalhoz rögzített típusok vázszerkezete függőleges fa lécváz vagy UD profillal szegélyezett CD tartókkal kialakított fémváz, amely akusztikus lengőkengyellel van a hátfalhoz dűbelezve. A hátfal előtt futtatott típus, egy félig burkolt (vagyis csak egyik oldalán kartonozott) önállóan is állékony válaszfal. Az elkészült vázszerkezetre a gipszkarton vagy egyéb burkolatot a válaszfalakhoz hasonló módon rögzítjük.

 

A gipszkarton előtétfalak építését három esetben indokolt végezni:

  • gépészeti szerelés eltakarására, amennyiben a válaszfal vastagsági mérete már nem alkalmas a beépített csövek elvezetésére
  • akusztikai szempont alapján meglévő falak hangszigetelésének javítására
  • rossz minőségű, esztétikailag kifogásolható és csak gazdaságtalanul javítható falak eltakarására (túl sok vakolat kellene a kiegyenlítéshez)

Szárazvakolatok gipszkarton vagy gipszrost lapokból

gipszkarton-ar-szarazepiteszet-010

Szárazvakolat olyan, a hagyományos nedves technológiájú vakolatnak a kiváltására szolgáló technológia, melyet a gipszkarton vagy gipszrost lapoknak a tégla vagy betonfalra történő felragasztásával készítenek. A rögzítéshez ragasztóhabarcsot használnak, majd a lapok hézagait a síkba állítást követően hézagolják és bandázsolják. A felragasztásra kerülő lapok lehetőleg teljes belmagasságúak legyenek, a ragasztó gipszpogácsák kötéséhez szükséges alsó és felső 10-10 mm-es hézag méretének hozzáadásával.

A gipszkarton vagy gipszrost lapok alkalmazásának előnyei:

  • nagyon gyorsan építhető
  • minimális az építési nedvesség, nem kell a vakolat száradására várni
  • a kartonburkolat mögött az elektromos vezetékek védőcsövei (16 mm-ig) elvihetők, nincs szükség a tartófalakban lévő hornyok kivésésre és javítására

Áraink a csomagolás, szállítás és a raklap díját nem tartalmazzák. Az árváltoztatás jogát fenntartjuk. A képek illusztrációk. Ha nincs raktáron nálunk vagy nem rendelhető az Ön által keresett termék, helyettesítő terméket javaslunk.

Gyártóink