Homlokzatszigetelés

homlokzat-szigeteles-arak-01

Az energiaárak emelkedése miatt, megnőtt az igény a modern, energiatakarékos lakókörnyezet iránt.

A napjainkban tervezett lakóházak elengedhetetlen követelménye a hőszigetelés, ez a mai hőszigetelő rendszereknek köszönhetően régebbi épületeknél utólag is elkészíthető.

Ha csak felújítunk és a házunkon különösebb szerkezeti módosításokat nem szeretnénk végezni, akkor ne is gondolkozzunk 'passzív ház' kategóriában, mert sok-sok kidobott pénz lesz a vége! Ha nem foglalkozunk az ablakok, a külső ajtók, a födém, a tető szigetelésével, akkor nem történik más, minthogy a meleg most ezeken keresztül fog eltávozni, sőt lehet, hogy szerkezetek közötti nagy szigetelésbeli különbség nemkívánatos légáramlatokat indíthat el.

 

Különböző építőanyagokra más-más szigetelőanyag

Nem mindegy milyen típusú anyagot szeretnénk szigetelni. Különböző anyagú és vastagságú hőszigetelés kell a vasbetonra, mészhomok téglára, ytong-ra, régi típusú tömör téglára vagy lyukas téglára 

A homlokzati hőszigetelés költségei

homlokzat-szigeteles-arak-02

A homlokzati hőszigetelés költségei három egymástól jól elkülöníthető részre oszthatók: az állványozás, a kivitelezés munkadíja és az anyagköltség.

Figyelembe kell venni, hogy a hőszigetelő lapok csak a költség egy részét képezik. A dübelek (ezek azok a csavarok, amik a homlokzathoz stabilan odafogják az EPS lapokat , hogy aztán se a szél, se az idő, sem pedig gravitáció ne tehessen bennük kárt) olyan műanyag dűbelek vagy hőhídmentes fém tárcsás dűbelek (amiket a homlokzatba fúrnak és ezzel is erősítik a szerkezetet. Az üvegszövet háló, a ragasztó és a vakolat  ára akkor is ugyanannyi lesz, ha 5, 10 vagy 15 cm-es szigetelést választunk.

Feltétlenül érdemes minél vastagabb szigetelésben gondolkodni, hiszen azzal később „nem lesz gond”. Gyakori felvetés napjainkban, hogy a néhány éve 5 cm-es vastagságban szigetelt épületekre szeretnének még pótlólagosan 5-10 cm szigetelést tenni, ami nem lehetetlen, de biztos, hogy jó néhány kivitelezési problémát felvet az egyidejűleg felvitt szigeteléshez képest, arról nem is beszélve, hogy az egykori vakolat mindenképpen „pocsékba” megy.

Szintén nem mindegy, hogy az adott házon milyen kivitelezési problémákkal kell szembesülni. Nyilvánvaló, egy vastag hőszigetelésnél már érdekes kérdéseket vet fel például, hogy miként lehet a szigeteléssel befordulni az ablakkávára. (Egy 15 centis vagy vastagabb szigetelés már akár az üvegre is rátakarhat!). A vastagabb szigetelés vastagabb új párkányt  is feltételez.

Mi a különbség a homlokzati hőszigetelő rendszerek között?

Alapvetően a homlokzati hőszigetelő rendszereknek két változata létezik (kétféle anyagból gyártják őket).

homlokzat-szigeteles-arak-031. Polisztirol habos hőszigetelő rendszerek

(a köztudatban hungarocell, EPS , nikecell, polisztirol tábla stb. néven ismertek) Körülbelül 50 éve használják őket homlokzat hőszigetelésre. Leggyakrabban használt hőszigetelési forma. Nyomószilárdságuk: 80 kPa

Polisztirol lapos hőszigetelésen belül is több típus létezik:

- Polisztirol lapos hőszigetelés (Hagyományos fehér EPS) a homlokzat hőszigetelés legelterjedtebb módja az 50x100 cm táblás polisztirol lap.

homlokzat-szigeteles-arak-04- Grafitos homlokzati hőszigetelés : Abban különbözik a hagyományos fehér EPS laptól, hogy grafit adalékkal dúsított, így hőszigetelő képessége azonos vastagságnál 22,5 %-kal jobb adatot mutat, mint fehér hőszigetelő lap. Passzívházak hőszigetelésénél is kiváló.

Polisztirol lapos hőszigetelés előnyei:

  • Kedvező ár
  • Könnyű kivitelezés

· Több évtizedes kivitelezői és gyártói tapasztalatok

2. Kőzetgyapot homlokzati hőszigetelés

A táblás kőzetgyapot szintén alkalmas homlokzatok páraáteresztő hőszigetelésére. Természetes anyag, szálas szerkezete miatt kiváló hangszigetelő képességgel bír, valamint átereszti a házban keletkező párát. A kőzetgyapot otthonunk tűzvédelmét is segíti, mivel megakadályozza a tűz terjedését.

Kivitelezése valamivel nehezebb, mint a polisztirol lapos hőszigetelő rendszeré, mert a táblák nehezebbek, így azonnal dübelezni kell őket a felragasztás után.

homlokzat-szigeteles-arak-05Kőzetgyapot szigetelés előnyei:

  • Hangelnyelő
  • Tűzgátló
  • Páraáteresztő
  • Víztaszító
  • Természetes anyag
  • Rágcsálok, nem szeretik

 

homlokzat-szigeteles-arak-06

Hőszigetelő rendszer felépítése:

Homlokzati hőszigetelő rendszer:

1. hőszigetelő lemez 

2. homlokzati ragasztó- és ágyazó anyag 

3. üvegszövet háló 

4. alapozó 

5. vakolat 

Lábazati hőszigetelő rendszer:

6. hőszigetelő lemez 

2. homlokzati ragasztó- és ágyazó anyag 

7. lábazati indítóprofil 

8. díszítő vakolat 

homlokzat-szigeteles-arak-07Hőszigetelő rendszer kiegészítői:

9. dübelek: 5 vagy 6 db/m2 

10. Elvédő üvegszövet hálóval 

11. pur ragasztó hab 

12. hálós ablakcsatlakozó profil

homlokzat-szigeteles-arak-0813. beütő ékes dűbel 

14. spiráldübel

15. profiltoldó elem

16. lábazati műanyag ék 

Áraink a csomagolás, szállítás és a raklap díját nem tartalmazzák. Az árváltoztatás jogát fenntartjuk. A képek illusztrációk. Ha nincs raktáron nálunk vagy nem rendelhető az Ön által keresett termék, helyettesítő terméket javaslunk.

Gyártóink