Betoncserép vagy kerámiacserép? Milyen cserepet válasszunk?

 betoncserep-ar-01

A legelterjedtebb tetőfedőanyag mindmáig a cserép. A betoncserepek és a kerámiacserepek mindig lécezett tartószerkezetre kerülnek fel. A hagyományos égetett agyagcserép, azaz a kerámiacserép, illetve a betoncserép korszerű fajtái mutatósak, hosszú életűek, színtartósságuk jó, hiba esetén egyszerűen javítható a tető.

Mindkét technológia a 19. század első felében jelent meg, s az óta mindkettő jelentős fejlődésen ment keresztül.

A kerámia- és betoncserép, gyártók évtizedek óta komoly harcot folytatnak egymással. Olyannyira, hogy egy-egy állításuk mára beépült a köztudatba is.

 

Nézzük meg, mennyi az igazságtartalmuk ezeknek az állításoknak!

KERÁMIA CSEREPEK

betoncserep-ar-02

A kerámiacserép tradicionálisan divatos. Legelterjedtebb tetőfedő anyag, évezredek óta bevált és mégis nagyon modern. Természetes alapanyagból készült környezetbarát építőanyag, mely tiszta természetes anyagokból: "föld - víz - levegő - tűz" készül. Nyersanyaga: agyag - vízzel keverve, hogy plasztikus legyen - levegővel szárítva - gázzal égetve. Környezetbarát gyártási folyamat, gond nélkül tárolható és újra felhasználható. Igen sokoldalú építőanyag: felújításokhoz és új építkezésekhez, nagy formaválasztékú paletta a nyugodttól a mozgalmasig, a klasszikustól a mediterrán stílusúig.

Gazdag színválasztéka a natúrtól az engóbozotton (színezett) át a mázasig lehetővé teszik az egyéni igények kielégítését is. A dupla fej- és oldalhornyolás a sajtolt kerámia tetőcserepeknél biztos és szorosan záródó fedést nyújt, mely nagyobb tömítettséget eredményez a víz, hó és por ellen.

betoncserep-ar-03

 

Vélemények, amelyek mellette szólnak:

- Könnyű, így nem terheli annyira a tetőt, és kevesebb fáradtsággal feltehető.

Egy agyagcserép általában könnyebb, mint betonból készült társa, ám a legtöbb esetben kisebb is! Az építkező szempontjából az igazi kérdés: Mennyit nyom 1 m² cserép? Máris másképp fest a dolog, mert amíg egy kisebb cserépből 14-37 darab is kell 1 m²-re, addig egy átlagos méretű betoncserépből elegendő a 10 darab. Négyzetméterre levetítve az agyag- és a betoncserép súlya között nincs számottevő különbség!

- Az agyagnak évezredes hagyománya van.

Mára számtalan „új” gyártási technológia bizonyította már be, hogy lehet ugyanolyan jó, vagy sokkal jobb is, mint a nagy hagyományokkal bíró eljárások.

- Természetes anyag

A betoncserepekre sokan úgy tekintenek, mint mesterséges, a természettől távol álló termékre, holott alapanyaga nem más, mint mészkő, homok, víz, valamint vas-oxid bázisú színezőanyag.

- Jól szellőzik

Az agyagból készült termékek páraáteresztő képessége kiváló. Egy nem megfelelő szellőztetéssel ellátott tető esetén jobban teljesít, mint egy betoncserép. A leghelyesebb mégis az, ha szellőzőcseréppel, és a megfelelő kiegészítőkkel biztosítjuk a tető teljes átszellőzését. Ez esetben pedig szinte mindegy, hogy melyik alapanyagból készült termék van a tetőnkön.

Vélemények, amelyek ellene szólnak:

betoncserep-ar-04

- Hajlamos a mészkukac képződésre.

Sajnos igaz. Az agyag igazi ellensége a mészkukac. Ezek apró fehér mészdarabok, amelyek már az alapanyagban megtalálhatók, és a későbbi feldolgozás során sem hajlandók eltávozni belőle. A mészkukac mentén a víz utat talál magának a cserép belsejébe, és komoly fagykárokat okozhat. Ennek a hibának a megjelenése attól függ, hogy az adott gyárnak milyen agyag-lelőhelyet sikerült találnia. Vannak Magyarország területén nagyon tiszta agyagmezők, ahol egyáltalán nincs mész.

- Kisebb a terhelhetősége, mint a betoncserépnek.

Ha egy átlagos agyagcserepet hasonlítunk össze egy szintén átlagos betoncseréppel, akkor igaz lehet ez az állítás.

- Rövidebb az élettartama, mint a betoncserépnek.

Egy cserép élettartama nem attól függ, hogy agyag, vagy beton a felhasznált alapanyag. Sokkal komolyabb gond lehet, ha ezen alapanyagok közül valamelyik nem megfelelő minőségű, vagy a gyártási eljárás nem kiforrott, esetleg valamilyen láthatatlan hiba lép fel a gyártás során. A hazai tetőcserép-gyártók között nincs olyan, aki megengedné magának a fenti hibák bármelyikét.

Kerámia tetőcserép kínálatunk

1 Tondach tetőcserép

BETON CSEREPEK

betoncserep-ar-05

A beton cserepek osztályozott kvarchomokból, nagy szilárdságú portlandcementből és vas-oxid alapú színezőanyagok arányos keverékéből készülnek. A különféle termékek folyamatosan ellenőrzött, zárt technológiai láncú gépsorokon sajtolva készülnek. Ez szavatolja a mérettartósságukat, konstans szilárdságukat és színtartásukat. A termékek minden időjárási hatással, vízszivárgással, szétfagyással és a füstgázokkal szemben ellenállóak. Felületüket a gyártók különféle bevonatok felvitelével teszik még védettebbé és egyben jellegzetes hatásúvá.

A betoncseréppel fedett tetők egyszerűen kivitelezhetők, könnyen visszabonthatók, a cserepek újra felhasználhatók. Forma- és színválasztékuk egyre bővül, s felületi bevonataik is egyre változatosabbak lesznek. Bármely összetett formájú tető befedésére alkalmasak, ám a görbült tetőformák csak horony nélküli elemekkel és kettős fedéssel fedhetők be. Mivel a különböző betoncserepek egymásra takarása eltérő, ennek megfelelően kell kiválasztani az adott tetőhöz illő és megfelelő vízzárást biztosító betoncserépfajtát.

betoncserep-ar-06

Vélemények, amelyek a betoncserép mellett szólnak:

- Nehezebb, mint az agyagcserép.

betoncserep-ar-07

Az előző részben már fény derült rá, hogy a tetőre nehezedő súlyt négyzetméterben érdemes kalkulálni, mert a „nehezebb” betoncserépből – ami nagyobb is egyben – elegendő a 10 db négyzetméterenként, míg a könnyebb kerámiacserépből akár 14-37 darab is felkerül ugyanekkora felületre. Tehát négyzetméterre vetítve közel azonos súllyal kell kalkulálnunk. A betoncserépnél az az igazi előny, hogy darabja nehezebb, mint a kerámiacserépé, tehát jóval kisebb az esély, hogy egy viharos erejű szél megbontsa betoncserépből készült tetőnket.

- Hosszabb az élettartamuk, mint az agyagcserepeknek.

Maga a beton, mint alapanyag szilárdabb szerkezetű, mint a kerámia, ám egy cserép élettartamát nem csak a felhasznált anyag határozza meg. A gyártási technológia kiforrottsága sokkal inkább meghatározó a tetőcserép szempontjából. Nem általánosítható tehát, hogy egy betonból készült tetőfedő hosszabb ideig tudja funkcióját betölteni. Megfelelő szakértelemmel és odafigyeléssel mindkét alapanyagból ugyanolyan jót lehet készíteni.

- Kevesebb nedvességet vesznek fel.

Igaz is, meg nem is. A tömörebb szerkezet valóban kevesebb nedvességet fogad magába, így megelőzi a fagykárokat. egy betoncserép kevesebb nedvességet vesz fel, mint az, amely agyagból készült.

Vélemények, amelyek a betoncserép ellen szólnak:

- Kevés a formaválaszték a kerámiacserepekhez képest.

A betoncserép-gyártók az elmúlt években rohamos léptekkel próbálták felvenni a versenyt az agyagcserepek formaválasztékával, de lemaradásuk még így is számottevő. Arról nem is beszélve, hogy bármelyik betoncserép gyár termékpalettáját hasonlítjuk össze, szinte azonnal észrevesszük, hogy kísértetiesen hasonlítanak egymásra; az egyediségnek, kreativitásnak szinte nyoma sem fellelhető.

- A betoncserépnek nincs hagyománya, nem bizonyított eleget!

Akkora hagyománnyal biztosan nem rendelkezik, mint az égetett kerámia, de ezért még túlzás olyasmit állítani, hogy nem bizonyította be; igenis van helye az építőiparban.

Mindig fogunk jót is, rosszat is hallani mindkét félről. A felsorolt érvek és ellenérvek egyike sem meggyőző annyira, hogy a miatt tegyük le voksunkat beton vagy kerámia cserép mellett.

Betoncserép kínálatunk:

1, Bramac tetőcserép

2, Azurro tetőcserép

3, Terrán tetőcserép

Választáskor sokkal lényegesebb szempontok:

- Mennyi garanciát vállal a gyártó a cserépre?

- Mennyi ideig biztosítja a gyár az utánpótlást?

- Nézzük meg a referenciákat!

Választáskor mindenképp évtizedekben kell gondolkodni, legyünk nagyon körültekintőek, mikor a házunk védelméül szolgáló építőanyagról, a tetőcserépről döntünk.

Áraink a csomagolás, szállítás és a raklap díját nem tartalmazzák. Az árváltoztatás jogát fenntartjuk. A képek illusztrációk. Ha nincs raktáron nálunk vagy nem rendelhető az Ön által keresett termék, helyettesítő terméket javaslunk.

Gyártóink